Biobazeni i

JEZERA

Hydrobalance je austrijska tvrtka specijalizirana za izradu bioloških bazena (biobazena) i jezera koja se s obzirom na namjenu nadalje mogu podijeliti na ukrasna jezera, jezera sa ribama i plivajuća jezera odnosno jezera za kupanje. Njihov ekskluzivni zastupnik za Hrvatsku je tvrtka Aquachem.

Zbog specifičnog sustava pročišćavanja vode koji je lako prilagodljiv raznim izgledima bazena, biobazeni mogu izgledati poput prirodnih jezeraca s prirodno ukrašenim obalama ili poput tradicionalnih bazena sa betonskom školjkom.


Prirodan način održavanja bazenske vode
Za razliku od tradicionalnih bazena koji koriste kemikalije za održavanje zdravstvene ispravnosti vode, biobazeni ne koriste kemikalije već se pročišćavanje vode vrši, kao što i sam naziv kaže „biološki“, na prirodan način odnosno održavanjem biološke ravnoteže unutar sustava. Ovisno o vrsti sustava (biobazen, ukrasno jezero, jezero sa ribama) postoje dva načina pročišćavanja vode.

Ukrasna i plivajuća jezera
Održavanje biološke ravnoteže se kod ukrasnih i plivajućih jezera temelji na prirodnim procesima u hranidbenim lancima mikroorganizama te njihovom razgradnjom i sedimentiranjem na dno jezera. Za ovakve sustave potrebne su dodatne površine u kojima se nalaze biljke tzv. „regeneracijske zone“ koje osim što služe za uklanjanje viška hranjivih tvari u vodi služe i kao staništa za potrebne mikroorganizme. Ovakvi sustavi imaju higijenski ispravnu vodu prirodne boje i mirisa.

Biobazeni
Kod biobazena, održavanje biološke ravnoteže se vrši istim prirodnim procesima samo što se u ovom slučaju umjesto cijele površine vode, pročišćavanje vode odvija unutar posebnih filtera. Ovakvi sustavi ne zahtjevaju dodatne površine sa biljkama potrebne za pročišćavanje već se biljke koriste isključivo kao dekoracija bazena ili jezera i njihove okoline. Voda u ovakvim sustavima je kristalno čista i bez mirisa.

Jedinstven sustav, niski troškovi održavanja
Jedna od glavnih prednosti ovakvih sustava su vizualna atraktivnost i individualni dizajn što znači da vlasnik ovakvog sustava ima jedinstven sustav prilagođen okruženju. Unatoč tome da se ne koriste kemikalije te da nije potrebna dodatna oprema za pročišćavanje i tretiranje vode, mala je potrošnja električne energije, a samim time su i niski troškovi održavanja cjelokupnog sustava.

Aquachem d.o.o.
Industrijska cesta
10310 Ivanić Grad 12
tel: 01 2888 580, fax: 01 2888 889
info@aquachem.hr

HT Mega Addons

Call to Action Title

AQUACHEM

Call to Action Title

mnogo više ideja pronađite u magazinu BAZENI I SAUNE na svim kioscima ili u našem ONLINE KIOSKu