BAZENSKI PREKRIVAČI (BAZENI I SAUNE br.16)

BAZENSKI PREKRIVAČI (BAZENI I SAUNE br.16)

Atraktivna zaštita

 

Bazenski prekrivači imaju zaštitnu funkciju i mogu se pojedinačno pripasati na gotovo sve vrste bazena. Na slijedećih nekoliko stranica osvrnuti ćemo se na tehničke aspekate bazenskih prekrivača

 

Bazenski prekrivač potreban je iz nekoliko razloga: sprečava toplinske gubitke, isparavanje i onečišćenje kod vanjskih, ali i kod unutarnjih bazena. Kada su van upotrebe, bazeni bi trebali biti barem pokriveni. Na taj način značajno se smanjuju isparavanje vode i toplinski gubici, čime se štedi energija, a troškovi drže pod kontrolom. Pri tome vrijedi pravilo: što je voda u bazenu toplija, ušteda je veća. Stoga je razlika između operativnih troškova i eko bilance najuočljivija kod bazena koji se griju.

Upotrebnom solarnog prekrivača kod vanjskih bazena može se dodatno proizvesti energija. Tijekom sunčanih dana oni će vodu u bazenu zagrijati do ugodne temperature bez potrebe za dodatnim načinima grijanja.

Smanjenje isparavanja igra važnu ulogu kako kod vanjskih, tako i kod unutranjih bazena – na taj se način troši manje vode jer je nije potrebno stalno nadopunjavati, a klima u unutrarnjim bazenskih halama uz smanjeno isparavanje puno je ugodnija.

Ako je bazenski prekrivač zatvoren, količina vlage u prostoriji se smanjuje kao i rad uređaja za klimatizaciju pa i ovdje dolazi do uštede energije.

Bazeni ispod slobodnog neba za razliku od onih zatvorenih, izloženi su vanjskim onečišćenjima iz prirode. Pelud, lišće i male životinje predstavljaju prijetnju za čistoću vode u bazenu. Uz prekrivač bazen je zaštićen i smanjuje se potreba za čestim postupcima čišćenja. Osim toga, sprečava se nepovoljni utjecaj sunčevih zraka na sredstva za dezinfekciju kao što su preparati klora.

Izuzetno je važno istaknuti aspekt sigurnosti – već samo postojanje bazenskog prekrivača spriječiti će pad djece ili životinja u bazen, a njegova konstrukcija bez problema može izdržati određen teret. Opasnost od proklizavanja djeteta ispod pokrova u slučaju ako stane na sam rub, spriječiti će troslojni obod na rubu bazena.

U ovoj izvedbi prekrivač može podnijeti i odraslog čovjeka, no stopostotna sigurnost nikada se ne može u potpunosti garantirati.

 

Više o bazenskim prekrivačima možete pročitati u magazinu

BAZENI I SAUNE br. 16