BAZEN – AZIJA U ALPAMA (BAZENI I SAUNE br. 16)

BAZEN – AZIJA U ALPAMA (BAZENI I SAUNE br. 16)

Azija u Alpama

Uživajući prebirete prstima po toplom pijesku, iznad vas se nalazi suncobran u obliku maka iste takve boje, ispred vas jasno planinsko jezero, a preko puta smješka vam se ležeći Buddha: Bali ili Alpe? Pogledate li oko sebe, nema sumnje: šuma i planine oko vas nemaju ništa zajednočko s Istočnom Azijom.

 

Ovdje se nalazimo na bazenu posebnog oblika, bazenu koji izgleda kao prirodni izvor vode, ali to nije. Njegov nepravilan okrugao izgled odudara od uobičajenih pravokutnih oblika vanjskih bazena; veliki kameni kvadrovi pokrivaju pod i zidove. Na obali se nalazi plaža od finog pijeska, a na jednoj strani bazena izdiže se stjenovit okomit zid iz kojeg izvire vodopad.

Vlasnici ove predivne „filmske kulise“ ljubitelji su Azije koju su mnogo puta proputovali uzduž i poprijeko. Plan za izgradnju bazena osmislio je i projektirao sam vlasnik što je bio popriličan poduhvat jer je iz lokalnog kamenoloma i obližnje rijeke dopremljeno oko 250 tona kamena. Osim toga, bilo je potrebno 120 tona betona kako bi se ova kompozicija međusobno povezala, pa je tako transport materijala predstavljao svojevrstan izazov osobito uzme li se u obzir položaj zemljišta visoko na kosini do koje vodi uzak strm put.

Poput prirodnog jezera i ovo umjetno na raspolaganju ima različite dubine. Uz plažu koso pada u dubinu od 1,60 m koja se dalje polagano povećava sve do 2 m. U ovom dijelu moguće je dobro plivati i skakati u bazen. Kod vodopada je plićak od oko 60 cm te služi vlasniku i njegovim psima za osvježenje tijekom vrućih dana. Uz pomoć bagera jama je modelirana točno prema nacrtu. Na pješčanu podlogu postavljena je folija debljine 1 mm, na dno je stavljena betonska ploča, a zidovi su također betonirani. Na vrhu se tada postavilo kamenje i dojam prirodnog jezera u potpunosti je ostvaren.

Više možete pročitati u magazinu

BAZENI I SAUNE br. 16