ODVLAŽIVAČI ZRAKA – (BAZENI I SAUNE br.16)

ODVLAŽIVAČI ZRAKA – (BAZENI I SAUNE br.16)

Vrhunska rješenja za bazene engleskog Calorexa

Odvlaživači zraka za bazene

Jedan od najvećih problema zatvorenih bazena je previsoka vlaga zraka nastala uslijed isparavanja vode u bazenu, što često dovodi do nastajanja spora plijesni a u konačnici, ako se navedeni problem ne riješi, i do oštećivanja same građevine.

Navedeni problem može se riješiti izbacivanjem vlažnog, zagrijanog zraka iz prostora te ubacivanjem vanjskog, suhljeg zraka koji je potrebno prethodno zagrijati. Posljedica tog rješenja su iznimno visoki troškovi u eksploataciji. Donekle je moguće smanjenje tih troškova korištenjem izmjenjivača topline, što zahtjeva dodatnu investiciju.

Najekonomičnije i najbolje rješenje, posebno za bazene manjih površina, je postavljanje bazenskog odvlaživača zraka.

Odvlaživači zraka danas minimiziraju potrebu za skupim izbacivanjem zraka. Radeći na principu toplinske crpke, ovi visokokvalitetni uređaji recikliraju bazenski zrak, odvajajući sadržaj vlage te vraćajući topao i suh zrak natrag u prostor. Ujedno, koriste energiju dobivenu odvlaživanjem da dodatno zagriju zrak u prostoru, odnosno bazensku vodu ukoliko imaju ugrađenu takvu funkciju (LPHW).

Ovi uređaji se mogu postaviti u samu prostoriju s bazenom ali mogu biti i neupadljivi. U tom slučaju se postavljaju u susjednu prostoriju, a u bazenskom prostoru su vidljive samo plastične rešetke na zidu za odsis i ubacivanje zraka. Korištenjem bazenskih odvlaživača zraka održava se komforna vlažnost, minimalizira se kondenzacija, a troškovi zagrijavanja se svode na najmanju moguću razinu.

Iznimno je važno da su bazenski odvlaživači zraka kvalitetno izrađeni i zaštićeni od poprilično agresivne atmosfere, koja nastaje isparavanjem bazenske vode. Britanska tvrtka Calorex proizvodi zidne i podne modele takvih uređaja, koji su širom svijeta poznati po svojoj dugotrajnosti te pouzdanosti i u najtežim uvjetima rada.

Odvlaživači zraka Calorex DH44 i DH66, osim modernijeg dizajna, još su i ekonomičniji od ostalih modela. Zahvaljujući tehnologiji toplinske pumpe za svaki uloženi kW energije uređaji dodatno zagrijavaju zrak sa 2,5 kW topline. Time se ujedno povećava i kapacitet odvlaživanja, dok smanjenje radnog tlaka u uređajima dodatno povećava njihovu dugovječnost. Visoka kvaliteta ovih odvlaživača određuje i njihov iznimno tih rad od svega 42 dB (mjereno na udaljenosti od 1 m), a potpuno su opremljeni i za postavljanje na zid ili pod. Standardne opcije svih odvlaživača zraka Calorex dostupne su i kod ovih modela, kao rad do temperature 0°C, mogućnost grijanja zraka spajanjem na bojler i postavljanjem uređaja s druge strane zida (TTW opcija).

 

Bazenske klima komore

Pored odvlaživača zraka, tvrtka Calorex u svom proizvodnom programu nudi i klima komore za potpunu obradu zraka (odvlaživanje, zagrijavanje i hlađenje) te zagrijavanje bazenske vode, koje su iznimno ekonomične zbog korištenja sistema toplinske crpke. Ubacivanje željene količine svježeg zraka kod modela Delta je standardna funkcija, dok se kod manjih komora Variheat 3 isporučuje kao opcija.

Uz to, svi uređaji Calorex, od manjih odvlaživača zraka pa do klima komora, koriste energiju dobivenu odvlaživanjem, za dodatno dogrijavanje zraka i/ili vode, čineći ih najekonomičnijim, a samim time i najisplativijim uređajima na tržištu.

Raspon klima komora Calorex kreće se od onih manjih, za privatne bazene, pa sve do velikih za javne, tj. olimpijske bazene.

 

Toplinske pumpe za grijanje bazenske vode

Toplinske pumpe Pro-Pac potvrdile su vodeću poziciju tvrtke Calorex kao predvodnika u tehnološkom razvoju toplinskih pumpi sa preko 30 godina iskustva, ali i u njihovom sve pristupačnijem cjenovnom pozicioniranju. Podsjetimo da su toplinske pumpe najekonomičniji način zagrijavanje vode bazena, za okoliš neškodljive, imaju duge servisne intervale, a samo servisiranje je minimalno. Potpuno su automatske u radu i iznimno jednostavne za korištenje (potrebno je samo namjestiti termostat), dok ih je moguće postaviti i na otvorenom prostoru.

Modeli Pro-Pac izrađuju se od materijala koji omogućuju iznimno dugi radni vijek. Kućišta su pocinčana, te izvana plastificirana, dok je izmjenjivač topline od titana na kojeg proizvođač daje jamstvo od 5 godina. Kompresor je zasebno izoliran, čime je postignut vrlo nizak nivo buke pri radu. Uz digitalni termostat za jednostavno namještanje temperature, ugrađen je osjetnik protoka vode, dok su radna temperatura zraka do -15°C, te konstrukcija uređaja za lako postavljanje, dodatne odlike ovih iznimno isplativih uređaja. Koriste se za zagrijavanje vode otvorenih i zatvorenih bazena.

Pregled najraznovrsnije i najkvalitetnije ponude bazenskih odvlaživača zraka, klima komora i toplinskih pumpi na tržištu, pogledajte na www.ema.hr ili kontaktirajte zastupnika, poduzeće EMA d.o.o.

Autor: Stjepko Špoljarić